Hannes Alfvén

Hannes Alfvén
Hannes Alfvén (1908-1995)

Hannes Olof Gösta Alfvén (1908. május 30. Norrköping, Svédország – 1995. április 2. Djursholm, Svédország) svéd tudós, akit a plazmafizika atyjaként tartanak számon.  Számos földfelszíni és kozmikus plazmával kapcsolatos kutatást folytatott és felfedezést tett, melynek nem minden részét ismerik el szélesebb körben. 1970-ben elnyerte a Nobel-díjat a fizikában a magnetohidrodinamika nevű plazma elméletének kidolgozásában.

Eredetileg erősáramú villamosmérnök, majd a plazmafizika területén kutatott és oktatott. Alfvén hozzájárulása a plazmafizikához magában foglalja az Aurora Borealis kutatását, a Van Allen sugárzási öveket, a mágneses viharok hatását a Föld mágneses mezejére, a mágneses és elektromos mezők hatásait a kozmikus plazmákban, a Földi magnetoszférájának vizsgálatát és a plazmák dinamikáját a galaxisunkban.

Bevezetés

1937-ben Alfvén azzal érvelt, hogy ha a plazma áthatja az Univerzumot, akkor képes lenne azokat az elektromos áramokat vezetni, amelyek a galaktikus mágneses mezőket létrehozzák. Nobel-díjjal jutalmazták a magnetohidrodinamikai munkájáért. A díjátadón a következőket hangsúlyozta:

  • "Ahhoz, hogy megértsünk bizonyos jelenségeket a plazma régiókban, nem csak a mágneses, hanem az elektromos mezőket és áramokat is fel kell térképezni. Az űr olyan áramok hálózatával van feltöltve, amely energiát és lendületet ad át nagy vagy nagyon nagy távolságokban. Az áramok gyakran összenyomódnak a szálas vagy felületi áramokká, amelyek valószínűleg megadják az űr, valamint csillagközi és intergalaktikus tér sejtes felépítését."

1974-ben a sarki fény elektromos eredetével kapcsolatos elméleti munkáit (Kristian Birkeland korábban végzett kísérletei alapján) műholdas megfigyelésekkel igazolták és tiszteletképpen a pionírról nevezték el Birkeland áramoknak.

Iskolái

Alfvén 1934-ben doktorált (PhD) az Uppsalai Egyetemen az "Ultra-rövid elektromágneses hullámok vizsgálata" témából.tupp

Korai évek

1934-ben Alfvén fizikát tanított mind az Uppsalai Egyetemen, mind a Stockholmi Nobel Fizikai Intézetben. 1940-ben az elektromágneses elméletek és az elektromos mérések professzora lett a stockholmi Királyi Technológiai Intézetben (Royal Institute of Technology). 1945-ben szerezte meg az Elektronikus Igazgatóság kinevezésének hiányát. 1963-ban a Svédország elhagyása után a Szovjetunióba költözött, majd az Egyesült Államokba költözött. Alfvén a Kaliforniai Egyetemen, San Diego-ban és a Dél-Kaliforniai Egyetemen dolgozott villamosmérnöki tanszéken.

Alfvén elsősorban villamos mérnöknek tartotta magát. Tudományos pályafutása során a Nobel-díj megnyerése előtt Alfvén nem ismerte el a tudományos közösség egyik vezető innovátora (bár munkájukat használták). Élvezte azt a kijelentést, hogy bűnös vagy bűnös volt azáltal, hogy olyan területekre lépett, amelyeket korábban nem tártak fel az asztrofizikában más kozmológusok és teoretikusok.

.